Kunststof & Milieu


Kunststof staat in huidige maatschappij ter discussie. Maar is dit wel terecht?

Verpakkingen hebben impact op het milieu: er zijn grondstoffen en energie nodig om ze te maken en ze geven afval. Maar verpakkingen zijn vaak ook nuttig. Zo blijft eten bijvoorbeeld langer houdbaar door de verpakking en raakt minder beschadigd tijdens transport en opslag. Daardoor hoeven we minder voedsel weg te gooien en minder nieuwe etenswaren te kopen. De milieu-impact van eten weggooien is namelijk groter dan die van verpakkingen.

Hoe verhouden kunststof verpakkingen zich ten opzichte van alternatieve verpakkingen, zoals papier, blik of glas op het gebied van duurzaamheid?

Hier is al veel onderzoek naar gedaan. Kunststof komt voor veel toepassingen als beste uit de bus als je kijkt naar haar CO2- footprint. 

Dit komt omdat kunststof een sterk materiaal is met een lage dichtheid. Door deze eigenschap kunnen we plastic producten heel dun vervaardigen wat resulteert in een veel lichtere verpakking dan wanneer die gemaakt zou zijn van alternatieve grondstoffen. Dit betekent een lage hoeveelheid grondstof per verpakking en daarbij ook nog eens zeer efficiënt in logistiek.

Maar de plastic soep dan?

Plastic in het milieu is niet goed, daar kunnen we kort over zijn. Maar kunnen we de schuld aan het kunststof geven? Of ligt het probleem bij de mens: degene die het plastic in de natuur gooit? Kunststof is een grondstof, net zoals karton, blik en glas ook een grondstof is. Wereldwijd moeten we zuinig zijn op grondstoffen en deze materialen netjes inzamelen.

Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=_7pPNomjpkw