Tof dat je onze vacatures hebt bekeken! Wij beantwoorden graag je vragen per e-mail en telefoon. Ook kun je een persoonlijke rondleiding door onze fabriek inplannen. Tot snel!
Sluiten
Close button icon
Solliciteer via de website
Gesprek inplannen
Sollicitatiegesprek & aanbod
Aangenomen!

Solliciteer online voor een baan als Innovatie productontwikkeling


Duurzaam vanaf het begin

Kunststof productontwikkeling met duurzaamheid als DNA

Naber Plastics B.V. is al jarenlang expert op het gebied van kunststof productontwikkeling en beschikt over een eigen productontwikkelingsafdeling. Steeds op zoek naar innovatieve oplossingen voor zowel bestaande als nieuwe producten. In de loop der jaren hebben wij al vele (gepatenteerde) productverbeteringen kunnen realiseren.

Voor de ontwikkeling van nieuwe kunststof producten gaan wij, de afdeling productontwikkeling, het liefst zelf met de klant aan tafel. Wij geloven niet in het kopiëren van bestaande producten en streven altijd naar een verbetering op het gebied van functionaliteit, besparing op grondstof, productietijd en energie.

Stap 0

Slim vanaf het begin

Stap 1

Eigen afdeling productontwikkeling

Stap 2

Samples in 3D

Stap 3

Definitief design en offerte

Stap 4

Goedkeuring

Stap 5

Matrijs & automatisering

Stap 6

Proefspuiting & perfectioneren

Stap 7

Productie en opslag

Case studies

Leer meer over verschillende cases

Plastic op alle fronten groen

Duurzaamheid is de kunst van kunststof

Stroomreductie door hightech infrastructuur
Stroomreductie door hightech infrastructuur
Benieuwd hoe wij dit doen?

Bij de inrichting van ons pand op het bedrijventerrein haven VII in Waalwijk is voor iedere energie verbruikende activiteit de meest energiezuinige oplossing toegepast. Zo bestaat het koelsysteem uit een combinatie van dry-coolers en chillers met een uitzonderlijk hoge C.O.P, Coëfficiënt of Performance. Het leidingsysteem is over gedimensioneerd om drukverliezen te minimaliseren. Tevens wordt er gebruik gemaakt van communicerende vaten zodat in de retourleidingen een onderdruk wordt gecreëerd. Met de restwarmte worden het kantoor en het magazijn verwarmd.

De persluchtinstallatie is frequentie geregeld en van een zware ringleiding voorzien om drukverliezen te voorkomen. De granulaat silo’s hangen op dezelfde hoogte als het buizentransportsysteem waardoor het transporteren van het granulaat minder energie kost.

Er is veel aandacht besteed aan de infrastructuur van het energienet. De energiemeting vindt plaats op 10 KV. Het transport van 10 KV vindt op eigen terrein plaats. Vlak bij de gebruikers zijn de trafo’s geplaatst om vervolgens in een spanningsrail 380 V te transporteren. De transportverliezen worden hierdoor geminimaliseerd. Al vele jaren is bij investeringen in nieuwe spuitgietmachines de energie vriendelijkheid een belangrijke en bepalende factor. 

Door al deze investeringen hebben wij grote stappen kunnen zetten in het reduceren van ons energieverbruik. Wij geloven dat duurzaam ondernemen de toekomst is en uiteindelijk ook leidt tot een lagere kostprijs van het product.

Wij wekken onze eigen elektriciteit op
Wij wekken onze eigen elektriciteit op
2.000.000 kWh van eigen dak!

Naast alle maatregelen die getroffen zijn binnen onze infrastructuur om het energieverbruik te minimaliseren hebben wij ons dak voorzien van zonnepanelen, met 6.690 panelen tot heden het grootste glas-glas zonnepanelen project van Europa. De volledige opbrengst wordt voor eigen productie ingezet. Er wordt dus geen enkele kilowattuur aan het net terug geleverd. Jaarlijks wekken wij hiermee 2.000.000 kWh stroom op waarmee we met zonnig weer Co2-neutraal kunnen produceren. Laat de zon maar schijnen!

Specialist in verwerken van recycle materiaal
Specialist in verwerken van recycle materiaal
80% van onze inkoop is recycle materiaal

Hergebruik van grondstoffen is belangrijk. Naber streeft naar een circulaire economie en zet gerecycled kunststof in waar het gaat. Op dit moment wordt al 80% van al onze productie vervaardigd uit gerecycled materiaal. 

Daarnaast leggen wij in ons ontwerpproces de focus op duurzaamheid. Wij adviseren onze klanten te kiezen voor de meest duurzame keuze. Dit advies hangt af van de toepassing van het product. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Inzetten van gerecycled kunststof
  • Gebruiken van enkel mono materiaal in de verpakking voor een hoogwaardige recycling. Mono materiaal verpakkingen helpen namelijk in het sorteerproces bij afvalverwerkers en zorgt uiteindelijk voor een zuiver(der)e stroom recyclingmateriaal.
  • Besparen van kunststof, het ontwerpen van een zo licht mogelijke verpakking.
  • Circulair designen, het product juist niet eenmalig inzetten maar meermalig om te streven naar een circulaire economie.
  • Advies in het best te gebruiken materiaal. Dit kan variëren van PP, PS, HDPE, naar meer technisch hoogwaardige kunststoffen als PA en ABS, maar kan ook (composteerbaar) BIO-materiaal zijn.
Kunststof ter discussie
Kunststof ter discussie
Terecht of toch niet?

Kunststof staat in huidige maatschappij ter discussie. Maar is dit wel terecht?

Verpakkingen hebben impact op het milieu: er zijn grondstoffen en energie nodig om ze te maken en ze geven afval. Maar verpakkingen zijn vaak ook nuttig. Zo blijft eten bijvoorbeeld langer houdbaar door de verpakking en raakt minder beschadigd tijdens transport en opslag. Daardoor hoeven we minder voedsel weg te gooien en minder nieuwe etenswaren te kopen. De milieu-impact van eten weggooien is namelijk groter dan die van verpakkingen.

Hoe verhouden kunststof verpakkingen zich ten opzichte van alternatieve verpakkingen, zoals papier, blik of glas op het gebied van duurzaamheid?

Hier is al veel onderzoek naar gedaan. Kunststof komt voor veel toepassingen als beste uit de bus als je kijkt naar haar CO2- footprint.

Dit komt omdat kunststof een sterk materiaal is met een lage dichtheid. Door deze eigenschap kunnen we plastic producten heel dun vervaardigen wat resulteert in een veel lichtere verpakking dan wanneer die gemaakt zou zijn van alternatieve grondstoffen. Dit betekent een lage hoeveelheid grondstof per verpakking en daarbij ook nog eens zeer efficiënt in logistiek.

Maar de plastic soep dan?

Plastic in het milieu is niet goed, daar kunnen we kort over zijn. Maar kunnen we de schuld aan het kunststof geven? Of ligt het probleem bij de mens: degene die het plastic in de natuur gooit? Kunststof is een grondstof, net zoals karton, blik en glas ook een grondstof is. Wereldwijd moeten we zuinig zijn op grondstoffen en deze materialen netjes inzamelen.

Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=_7pPNomjpkw